Skal skape 80 av 130 arbeidsplasser

Presseklipp_TA_Webside

I går gikk startskuddet for et seks år langt omstillingsprogram i Lierne der målet er å erstatte mange arbeidsplasser
John Helge Inderdal gikk langt i å love Lierne 80 nye arbeidsplasser da statsråd Jan Tore Sanner (H) satte i gang omstillingsprogrammet i går.
Det seks år lange omstillingsprosjektet fikk bokstavelig talt en pangstart under den tre timer lange happeningen i samfunnshuset i går ettermiddag, etter at Sanner fyrte av en kanonsalve som ga gjenklang i husveggene.
De skyhøye ambisjonene til både kommunen, myndigheter og omstillingsorganisasjon er å skape 130 nye arbeidsplasser i løpet av de neste seks årene. 30 av dem skal være statlige arbeidsplasser som flyttes til fjellbygda.
Og da Inderdal lettet på sløret og fortalte at han har planer om å investere 480 millioner kroner i løpet av de neste årene, som skal resultere i 80 nye arbeidsplasser, ble det nærmest trampeklapp i salen.
Inderdals visjoner får både innbyggere, statsråd og andre aktører til å smile og tro på at de vil lykkes i det arbeidet som nå er startet.

Føler seg trygg
– Etter bare noen få timer i Lierne føler jeg meg trygg på at dere vil lykkes i dette arbeidet. Dere kommer til å få noen skuffelser undervegs, og det vil bli et beinhardt arbeid framover. Men dere vil lykkes, og det med storsamfunnets støtte, var beskjeden fra statsråden til en fullsatt samfunnssal.
Etter at han hadde hatt en liten prat med Inderdal om hans planer, følte han seg enda sikrere.
– Dere har en gründerkultur, og jeg tror dere er flinke til å heie på hverandre, sa Sanner, som også trakk fram bedriftene som er med på Innovasjon Norges SMB-program der målet er å utvikle seg videre og skape nye arbeidsplasser.
– Det er også en grunn til at jeg tror at Lierne-samfunnet vil lykkes. Dessuten har dere klart balansen mellom å være realistiske og ha en tro på at det vil lykkes. Jeg er imponert, sa Sanner, som samtidig oppfordret til å la frivilligheten og dugnadsånden blomstre de kommende årene. Det er det som skal skape liv og røre i kommunen.
– Kommunen kan ikke gjøre alt. Dessuten er det viktig å feire de små seirene, det inspirerer og vil bidra til positiv utvikling, var rådet fra Sanner.

Store visjoner
Det var mange som hadde ordet under arrangementet i går, men ingen var så åpne om sine visjoner som Inderdal.
Først stilte han noen klare krav til omstillingsarbeidet, så uttrykte han sterk tvil om kommunen klarer å få flyttet 30 statlige arbeidsplasser til kommunen, før han åpnet seg og fortalte om sine visjoner.
– Hvis dere klarer å flytte 30 statlige arbeidsplasser hit, så skal jeg spise opp hatten min. Og den er seig, sa Inderdal, til stor latter.
Inderdal tror industriområdet på Jule i Sørli blir selve navet i det arbeidet som skal gjøres framover.
1. januar 2016 ansetter han 20 personer som skal bake lefser og andre produkter ved Drømmebakeriet.
– Da er vi i gang, og mangler bare 110 arbeidsplasser for å nå målet. Vi garanterer arbeidsplasser, sier Inderdal.
De kommende årene skal han ansette ytterligere 60 personer i ett av sine to selskaper.
Til våren har han planer om å starte utbyggingen av trinn 1 på et landbasert oppdrettsanlegg. Her tar de i bruk de gamle bakeribygningene, i tillegg til å bygge 6.000 nye kvadratmeter.
Om fem-seks år skal trinn 2 av Drømmebakeriet bygges, og om 10 år bygges trinn 2 av oppdrettsanlegget som skal bli Europas største landbaserte anlegg.
– Det er visjonen for egen del, men jeg håper og tror at vi også får naboer på industriområdet. Blant annet ser jeg for meg at Lierne Viltforedling flytter hit om et par år. Det er her de hører heime, sier Inderdal.
Totalt har lefsegründeren lagt planer for 480 millioner kroner, det er han og hans medspillere villige til å satse, sa han i går.
– Vi har på plass en egenkapital på 46 millioner kroner i selskapet som skal bygge oppdrettsanlegg, i tillegg har Innovasjon Norge og Miljøteknologifondet signalisert en støtte på 40 millioner kroner, sier Inderdal.
Ordfører Bente Estil (Ap) er glad for at de endelig er i gang med arbeidet for å bringe Lierne inn i en ny tid.
– Vi skal tørre å tenke nye tanker der næringslivet skal få anledning til å blomstre enda mer enn i dag, sier Estil.

Erlend Malmø, Trønderavisa

Skal skape 80 av 130 arbeidsplasser_troenderavisa_2015-10-16